Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Οργή για το ξεπούλημα της Ζαχάρως

Δημοσίευμα της 14/9/2007

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κάνει ευθέως λόγο για αγοραπωλησία της καταστροφής. Με δήλωσή του στην «Ε» χθες το μεσημέρι ανέφερε τα εξής:


«Το γνωστό μακάβριο έργο: πάνω από τα αποκαΐδια και τα συντρίμμια, γύρω από τα μνήματα των νεκρών και τα καψαλισμένα μνημεία Ιστορίας και πολιτισμού, στήνεται η γνωστή αγοραπωλησία της καταστροφής. Αντί γι' ανάπλαση, αποκατάσταση και ανόρθωση της περιοχής, σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Ευρώπης του δικτύου Natura, αρχίζει το παζάρι με τα αυθαίρετα, τα καταπατημένα, τα διεκδικούμενα, τους ντελάληδες και τους μεσίτες, που χρόνια τριγυρνάνε στην περιοχή. Το ελληνικό κράτος διά των κυβερνητικών επιλογών επιμένει σε μοντέλα στρεβλής ανάπτυξης και πελατειακών σχέσεων, ξεπουλάει συλλογικά αγαθά και διδάσκει τους πολίτες να λεηλατούν και να καταστρέφουν τον εθνικό πλούτο, για να κερδοσκοπούν οι μεσάζοντες και να ανταγωνίζονται σε νεοπλουτισμό οι επιτήδειοι. Αυτά που γίνονται στη Ζαχάρω δεν είναι μοιραία ούτε αναπόφευκτα. Οι ενεργοί πολίτες να οργανωθούν και να αντιδράσουν. Να αντισταθεί η κοινωνία για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η υπόθεση του περιβάλλοντος δεν είναι θέμα ρητορικής και φιλολογίας. Αντίθετα είναι τρόπος ζωής με διαφορετική ηθική, φιλοσοφία και ευθύνη για τη φύση, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους».
Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε επίσης στην «Ε» ότι πριν από μερικά χρόνια στην αρπαγή της περιοχής από τους καταπατητές και στις άλλες σοβαρές παρανομίες που γίνονταν στην περιοχή της Ζαχάρως, αντιδρούσε έντονα ο τότε προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας Νίκος Παπαβασιλείου, τον οποίο όμως άλλαξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου -όπως είπε- να προωθήσει χωρίς καμιά ενόχληση τα σχέδιά της.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε χθεσινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι:

«Πάνω στα αποκαΐδια και τους νεκρούς της περιοχής της Ζαχάρως, η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου με πολιτική ευθύνη του υφυπ. Οικονομίας κ. Δούκα παραδίδει δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές συνολικής έκτασης 2.650 στρεμμάτων για "τουριστική αξιοποίηση". Παράλληλα, στην πράξη κήρυξης ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων, οι ιδρυόμενες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες εξαιρούνται της προϋπόθεσης για έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η πρωτοφανής αυτή πρόκληση έρχεται αμέσως μετά την απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής (διορισμένου από τη Ν.Δ.), που στην πράξη αναδάσωσης της Πάρνηθας εξαιρεί δασικές εκτάσεις που διεκδικούσε το Καζίνο, κατόπιν νόμου που είχε περάσει η κ. Β. Παπανδρέου (του ΠΑΣΟΚ), αλλά υπήρχαν προβλήματα από το δασικό τους χαρακτήρα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής σχετικά με την εξαίρεση των δασικών εκτάσεων στην Πάρνηθα. Παράλληλα, εντός των ημερών θα καταθέσουν αίτηση ακύρωσης και για τα τεκταινόμενα στην Ηλεία».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει τους Ηλείους με διάφορες αλχημείες και λόγια του αέρα. Μέσα από πρόχειρες διαδικασίες επιδιώκει να παραπλανήσει τους πυρόπληκτους κατοίκους αποφεύγοντας έντεχνα να δεσμευτεί για ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης του νομού», δήλωσε στην «Ε» ο αντινομάρχης Ηλείας Π. Πλατανιάς και χαρακτήρισε προεκλογικό πυροτέχνημα την προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΚΕΔ και Δήμου Ζαχάρως για την παραχώρηση των 2.500 στρεμμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος με δηλώσεις του χθες διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος που αφορούν την εν λόγω έκταση και πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν εκεί θα έχουν ήπιο χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει τσιμεντοποίηση και καταστροφή.

Παλιά σχέδια

Η ευρύτερη περιοχή του Καϊάφα, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο των επενδυτών. Τον Ιούλιο του 2005 επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ της η «Ε», μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με το πρόσχημα των επενδύσεων στον Καϊάφα, προσπάθησαν τότε να περάσουν μέσω του υπουργείου Τουρισμού «γραμμή» ώστε η λιμνοθάλασσα να μετατραπεί σε κλειστή λίμνη με σκοπό την αύξηση των όρων δόμησης σε μελλοντική επένδυση... Τότε είχε ξεσπάσει ανοιχτός πόλεμος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. καθώς με αφορμή τη σχετική σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του υφυπουργού Τουρισμού Αναστάσιου Λιάσκου οι βουλευτές των δύο κομμάτων χωρίστηκαν στα δύο... Στη συγκεκριμένη σύσκεψη είχαν κατατεθεί έγγραφα του ΙΓΜΕ όπου παρουσίαζαν τη λιμνοθάλασσα του Καϊάφα ως κλειστή (!) λίμνη.

Ο δήμαρχος της Ζαχάρως Π. Χρονόπουλος είχε κατηγορήσει τότε ευθέως τους βουλευτές Τ. Αντωνακόπουλο, Γ. Κουτσούκο, Κρ. Κανελλοπούλου και Γ. Κοντογιάννη ότι «φρενάρουν» με τη στάση τους την επένδυση, ότι δεν συμφώνησαν να υπογράψουν την ειδική τροπολογία για τη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση και ότι «παίζουν σε πολλά ταμπλό». Αντίθετα είχε δώσει εύσημα στους βουλευτές Δ. Γεωργακόπουλο και Π. Αδραχτά, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «είπαν φέρτε τώρα να την υπογράψουμε».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/09/2007

Ερώτημα, Ελεύθερου Πολίτη,
Μήπως σήμερα εν έτη 2011, τα αντιλαβμανόμαστε κάπως διαφορετικά ;;;;

Ποια κυβέρνηση ήταν τότε ;;;;
Βλέπετε καμιά συνεργασία ή καμία στροφή στις πολιτικές του τόπου ;;;;